31-01-2009

Completed EcoShell Community


Sponsor een community
Deze iglohuizen bestaan echt. Ze zijn gebouwd door de Amerikaanse organisatie Domes for the World. Via hun website kan je al voor 2500 dollar een Dome sponsoren voor een arme familie in nood. Als sponsor mag je naam op de Dome en ontvang je brieven van de mensen die er in mogen wonen.De Amerikaanse architect gelooft in een utopie van door het Westen geschonken prefab communities.

29-01-2009

City of Leisure



(P)leasure
Als je langs Zoetermeer komt zie je het in grote letters boven de snelweg staan: Zoetermeer - City of Leisure! Wat vroeger nog gewoon recreatie was, heet nu ineens leisure. Waarom? Recreëren in de gewone natuur kost niets maar aan Leisure kan een stad geld verdienen. Vrije tijd is uitgegroeid tot een van de belangrijkste economische krachten voor steden. Hoe we onze vrijd tijd besteden is namelijk net zo belangrijk als de hoeveelheid spullen die we bezitten. De cosument kan in Zoetermeer voor veel geld naar een skiparadijs, een klimcentrum, een wild waterbaan en een ijscentrum. Deze winter hebben we voor meer dan 80 miljoen euro aan schaatsen gekocht! Waarom? Niks leisure maar gewoon schaatspret. De natuur gaf ons onverwachts gratis ijs.

24-01-2009

Experience Island



De outdoor beleving
Een van mijn schetsen voor instant nature gebieden is in de praktijk uitgevoerd. Het heet Experience-Island 't Blauwe Meer. Een 44 hectare tellend terrein dat bestaat uit strand, open vlaktes en dichte bossen. Een locatie waar alle gemotoriseerde outdoor activiteiten mogelijk zijn. Op het complex zelf staat een multifunctioneel hoofdgebouw waar wel 350 personen in kunnen. Daarnaast is Experience-Island trots op drijvende overdekte terrassen waar 400 mensen op kunnen. Een uniek ontwerp voor een rustig dagje massaal ontspannen in de vrije natuur.

19-01-2009

Voorstudies in karton



Voorstudies Community Centres
Wand in mijn atelier met voorstudies in karton.

Community centres:
Het openbare leven in de steden is niet meer gebonden aan één centrum, maar beweegt zich continu heen en weer tussen verschillende concentratiepunten (community centres). De verhoogde mobiliteit heeft voor de bewoners vrijheid en keuze geïntroduceerd over het gehele territorium, de bewoners stellen nu zelf hun stad samen. De sprawl-gebieden zijn dan ook niet langer perifeer maar zijn een attractiepool op zich geworden.” Lieven de Boeck in Xaveer de Geyter Architecten, After Sprawl, onderzoek naar de hedendaagse stad, Rotterdam 2002, NAi Publishers